İngiltere merkezli Times Higher Education (THE) tarafından oluşturulan ve akademik dünyanın en prestijli üniversiteleri listesi olarak kabul edilen “Dünya Saygınlık Sıralaması”nda (World Reputation Rankings), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, bu yıl da Türkiye’den yer alan tek üniversite oldu. Dünya çapında en itibarlı 100 üniversitenin belirlendiği sıralamada ODTÜ ilk 80 üniversite arasında yer aldı.

ODTÜ, her yıl dünya üzerindeki tüm üniversiteler ve eğitim kurumları tarafından takip edilen Times Higher Education “World Reputation Rankings 2014” (Dünya Saygınlık Sıralaması 2014) listesinde, dünyanın en saygın 80 üniversitesi arasına girmiştir. Üniversitemiz, İngiltere merkezli kuruluş tarafından 5 Mart 2014 tarihinde duyurulan sıralamada bu yıl da ilk 100 üniversite arasına girerek 71-80 bandında yer almıştır.

“World Reputation Rankings 2014” tüm dünyadan 10.000’den fazla akademisyenin katılımıyla Ipsos MediaCT araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ve Mart – Mayıs 2013 aylarında yapılan “Thomson Reuters’ 2013 Academic Reputation Survey” anketine dayanmaktadır. Anket, farklı coğrafi bölgeleri ve akademik disiplinleri temsil etmek üzere Times Higher Education ve Thomson Reuters tarafından 133 ülkeden seçilen deneyimli (ortalama çalışma süresi 18 yıl) ve bilimsel yayınlarıyla tanınan akademisyenlere gönderilmiştir. “Dünyanın en güçlü 100 üniversite markasını” belirleme amacıyla yapılan ankette, katılımcılardan hem eğitim hem araştırma alanında “mükemmel” olarak tanımladıkları en fazla 15 üniversiteyi seçmeleri istenmiştir.

Sürekli olarak artan uluslararası bilimsel çalışma ve akademik işbirliklerinin yanı sıra, öğretim üyelerimizin, mezunlarımızın ve öğrencilerimizin elde ettikleri gurur verici başarılarla 2012 ve 2013 yılları içerisinde “Dünyanın En Saygın 100 Üniversitesi” listesine giren ilk ve tek Türk üniversitesi olan ODTÜ, bu yıl da bu listeye Türkiye’den giren tek üniversite olarak, ünlü Fransız Sorbonne ve Amerikan Boston Üniversiteleri ile aynı grupta, 71-80 bandında yer aldı. London Business School, University of Florida gibi ünlü üniversiteler ise ODTÜ’nün gerisinde kaldı.

Son 2 yılda olduğu gibi, ABD, İngiltere, Almanya, Japonya ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelerin üniversiteleri bu yıl da listenin üst sıralarında bulunuyor. Ancak, aralarında İtalya, İspanya, Hindistan, Avusturya, İrlanda, Danimarka, Norveç ve Meksika gibi bazı önemli ülkelerin üniversiteleri listede yer almıyor. Bu yıl sadece 20 ülkenin üniversiteleri ile bulunduğu “Dünyanın En Saygın 100 Üniversitesi” listesinde geçen yıllarda olduğu gibi yer alarak, ülkemize eğitim ve bilim açısından önemli bir prestij kazandırmak ve uluslararası başarılara imza atmak ODTÜ için de büyük bir onur kaynağıdır.

Bu başarıda emeği geçen tüm öğretim üyelerimizi, idari personelimizi, öğrenci ve mezunlarımızı kutlar, kendilerine teşekkürlerimizi sunarım.

Prof. Dr. Ahmet Acar

02/06/2014 - 11:36