İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşu 2013 yılı için “Dünyanın En İyi 800 Üniversitesi” listesini açıkladı. http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2013 adresinden ulaşılabilen sıralamada, ODTÜ bu yıl listenin 431-440 bandına yükseldi. ODTÜ geçen yıl listenin 451-500 bandında yer almıştı.

QS 2013 listesinde, Bilkent Üniversitesi 431-440, Boğaziçi Üniversitesi 461-470, Koç ve Sabancı Üniversiteleri 501-550, İTÜ 551-600, Hacettepe Üniversitesi 601-650, İstanbul Üniversitesi 651-700 ve Çukurova Üniversitesi 701-800 bandında yer aldı.

Bilim Alanlarına Göre Sıralama Sonuçları

ODTÜ, eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürüttüğü tüm alanlarda Türkiye’deki üniversiteler arasında en yüksek dereceleri elde etti.

QS kuruluşu, 2013 yılı üniversite sıralama sonuçlarını 5 farklı bilim alanı için de ayrı ayrı ilan etti. En iyi 400 üniversitenin belirlendiği her alandaki sıralama, dünyadan seçkin akademisyen ve işverenleri kapsayan anket çalışmasından elde edilen “saygınlık verileri (academic reputation and employer reputation)”, “öğretim üyesi başına atıf sayıları (citations per paper)”, “öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayıları” ve “uluslararası öğrenci-öğretim üyesi oranları” kullanılarak oluşturuldu.

QS tarafından sıralanan 5 bilim alanı ve Türk üniversitelerinin elde ettiği dereceler aşağıda verilmektedir (http://www.topuniversities.com/faculty-rankings):

Mühendislik ve Teknoloji (Engineering and Technology) – Mühendislik ve Teknoloji alanında ODTÜ 177. sırayı elde ederek tüm alanlarda en iyi 200 dünya üniversitesi içerisinde yer alan tek Türk üniversitesi oldu. Bu alanda diğer Türk üniversiteleri şu dereceleri elde etti: İTÜ-209; Boğaziçi Üniversitesi-291; Bilkent Üniversitesi-301.

Sanat ve Beşeri Bilimler (Arts and Humanities) – ODTÜ 295. sırayı elde ederek bu alanda ilk 400 listesine giren tek Türk üniversitesi oldu.

Doğa Bilimleri (Natural Sciences) – Bu listeye Türk üniversiteleri arasında en yüksek sıradan giren ODTÜ 251. sırayı elde ederken, İTÜ 298. sırada yer aldı.

Sosyal Bilimler ve İşletme (Social Sciences and Management) – ODTÜ listede 294. sırayı alarak Türk üniversiteleri arasında en iyi dereceyi elde ederken, Bilkent Üniversitesi 297. ve Boğaziçi Üniversitesi 344. olarak sıralamada yer aldı.

Yaşam Bilimleri ve Tıp (Life Sciences and Medicine) – Tıp fakültesi olmadığı için ODTÜ’nün yer almadığı bu alanda, Türkiye’den İstanbul Üniversitesi 328. sıradan, Hacettepe Üniversitesi ise 377. sıradan listeye girdi.

Bu önemli başarıların sürdürülmesine katkı sağlayan tüm akademik ve idari personelimizi, mezunlarımızı ve öğrencilerimizi kutlar, kendilerine teşekkürlerimi sunarım.

Prof. Dr. Ahmet Acar

12/11/2013 - 15:09