Üniversitemiz İstatistik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Işıl Kalaylıoğlu ile Biyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Kence’nin danışmanlığında ve Biyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mesut Muyan’ın takım koordinatörlüğündeki METU-Turkey Takımı;  “Bee Subtilis” adlı proje ile; 11-13 Ekim 2013 tarihleri arasında Fransa’nın Lyon kentinde gerçekleştirilen iGEM Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.

Side Selin Su Yirmibeşoğlu, Oğuz Bolgi, Özgün Kırdar, Emre İlpars, Buse İşbilir, Ekin Sağlıcan, Batuhan Elçin, Gürkan Akan, Aykal Refik Aşkın, Şeniz Yüksel, Burak Kızıl, Müge Sak, Bilge Büyükdemirtaş, Mehmet Nizamoğlu, Hakan Taşkıran, Begüm Ece Tohumcu, Samet Albayrak, İlkem Kumru, Uğurcan Sakızlı, Irmak Subaşı ve Ayşegül Dede’den oluşan ODTÜ iGEM 2013 Takımı; bitkilerin polenleşmesinde en önemli role sahip olan fakat, böcek ilaçlarındaki kimyasallar ve besleyici özelliği olmayan gıdalarla beslenmelerinden dolayı, savunma sistemlerini kaybeden arıların son yıllarda koloni düzeyinde kaybına ve ölümüne çözüm bulmaya odaklanan bir proje geliştirdi. Arıların midesinde bulunan ve onlarla ortak yaşam süren bakterileri kullanarak düzenledikleri biyolojik sistem ile arıları kimyasallara karşı dirençli hale getirmeyi amaçlayan METU-Turkey Takımı, ikincil bir sistem olarak; arıların midesinde, arıların doğal yiyeceği olan fakat maliyetli olduğu için yemlerine katılmayan bir besini üreten, bu sisteme ek olarak bu bakterinin arı dışında yaşamını sürdürmemesini sağlayacak bir sistem tasarladı.

Uluslararası Genetiği Tasarlanmış Makineler Yarışması (iGEM - International Genetically Engineered Machines) ilk kez 2004 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından düzenlenmiş interdisipliner bir sentetik biyoloji yarışmasıdır. Sentetik biyoloji, çok basit anlamda canlılarda moleküler biyoloji ve genetik yöntemlerini kullanarak genetik değişiklikler yapmaya olanak sağlayan bir bilim dalıdır. Lisans ve lisansüstü eğitimlerini sürdüren öğrencilerden oluşan takımların katıldığı yarışma, temelde farklı canlıların özelliklerini tek hücreli organizmalara aktarıp günümüz sorunlarına en faydalı çözüm sistemleri oluşturma amacı taşımaktadır. Yarışmaya ilk yıl aynı üniversiteden 5 takım ve proje katılmıştır. Her yıl birbirinden farklı ve saygın üniversitelerin takımlarıyla katılımcı sayısını daha çok artıran yarışma, 2011 yılında 165 takımın katılmasıyla üç, 2012 yılında 190 takımın katılımıyla beş farklı bölgesel şampiyona ve bir büyük final olmak üzere iki aşamalı bir sistem ile devam etmiştir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri, 2007 yılından bu yana iGEM yarışmasında yer almış ve projeleriyle önemli başarılara imza atarak toplamda 4 bronz, 3 gümüş ve 1 altın madalya kazanmıştır. 2013 yılındaki yarışmaya, Dünya genelinde 204, Avrupa Şampiyonası’nda 59 takım mücadele etmiştir.

Son Güncelleme:

18/11/2013 - 01:22