Üniversitemiz 2020-2021 Akademik Yılı Açılışı; 12 Ekim 2020 tarihinde, Üniversite Yönetimi'nin Anıtkabir’de Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün huzuruna çıkışı ile yapıldı. Pandemi sebebiyle Kültür ve Kongre Merkezi'nde tören düzenlenmemiş olup Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök'ün Akademik Yıl Açılışı dolayısıyla yayımladığı mesajı aşağıda sunulmuştur:

Değerli ODTÜ’lüler,

Üniversitemiz, kurulduğu günden bu yana; evrensel değerleri ve gelişimi önemseyen, sosyal sorumluluk bilinci oluşturmaya özen gösteren, bilimsel, teknolojik, kültürel ve çevresel değişimleri yaratabilecek ve sürdürebilecek nitelikte, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş bireyler yetiştirilmesine liderlik ve öncülük eden bir eğitim anlayışını simgeleyen uluslararası bir üniversite olmuştur.

Değerli ODTÜ’lüler,

Son dört yıllık süreci değerlendirdiğimizde Üniversitemiz;  YÖK 2018 yılı Üniversiteler Yıllık İzleme ve Değerlendirme sonucuna göre; eğitim ve öğretim alanında En Başarılı Üniversite, 2017 ve 2018 yılları Araştırma Üniversiteleri Performans Değerlendirme sonucuna göre de her iki yılda; En Başarılı Araştırma Üniversitesi ve TÜBİTAK 2018 Yılı "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" sonuçlarına göre de ülkemizdeki En Girişimci ve Yenilikçi Üniversite ödüllerini almıştır. Üniversitemiz aynı zamanda; YÖK 2017 Yılı Üstün Başarı Ödülleri “Kurumsal Ödül” kategorisinde; Uluslararası İşbirliği, 2019 Yılı Üstün Başarı Ödülleri “Kurumsal Ödül” kategorisinde Üniversite - Sanayi İşbirliği ödüllerinin sahibidir.

2016-2020 döneminde ODTÜ, 23 Avrupa Birliği Projesi (Ufuk2020) ve 29 uluslararası proje desteği almıştır. Bu başarılarımıza ilaveten, ülkemizde ERC projesi alan tek devlet üniversitesi olan Üniversitemizin, Ocak 2017-Aralık 2019 döneminde, toplam bütçeleri 4 milyon Avro olan ikinci ve üçüncü ERC projeleri desteklenmeye hak kazanmıştır. Üniversitemiz “Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi(GÜNAM)” Ufuk2020 Twinning 2018 çağrısı özelinde Türk üniversiteleri arasında ilk ve ülkemizin ikinci Twinning projesini almıştır.

Öte yandan BİDEB 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında aralarında Nobel ödülü alan bir grup içinde yer alan 1 araştırmacının da bulunduğu 5’i yabancı, toplam 16 seçkin bilim insanı, 2020 itibariyle Üniversitemizde çalışmalarına başlamıştır.

Bu dönemde, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı’nda; Üniversitemizin “ODTÜ Dijital İnovasyon Merkezi” proje önerisi 8 milyon Avro ve “Oyun, Giyilebilir Teknolojiler ve Yeni Nesil Filmler: Yaratıcı Endüstriler Aracılığı ile Ekonomik Kalkınma” projesi 5 milyon Avro bütçeyle Türkiye genelinde desteklenen 11 projenin içinde yer almıştır.

Üniversitemiz; YÖK tarafından başlatılan, ülkemizin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak geleceğe yönelik oluşturulan “100/2000 Doktora Burs Projesi” kapsamında, tüm üniversiteler içinde, öğretim üyesi başına düşen 100/2000 doktora bursiyeri sayısında 1. sırada yer almıştır.

Geçtiğimiz dönemde, “Rektörlük Ders Serisi” kapsamında, alanında ünlü ve Nobel ödüllü bilim insanları ODTÜ’ye davet edilmiştir. Bu kapsamda düzenlenen ilk ders; 2003 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Peter Agre tarafından, Ekim 2019 tarihinde lise ve üniversite öğrencilerine verilmiştir. Rektörlük Ders Serisi kapsamında devamı planlanan derslerimize COVID-19 Pandemisi dolayısıyla ara verilmiş olup pandemi süreci sonrasında devam edilecektir.

Ülkemizde bilimi sevdirme ve yayma misyonumuz kapsamında, tüm üniversiteler arasında bir ilki gerçekleştirerek "Bilim İletişimi Ofisi"mizi ve stratejimizi oluşturduk. Geçtiğimiz dönem bu kapsamda gerçekleştirilen bilim iletişimi projeleriyle; TV, radyo ve sosyal medya üzerinden milyonlarca kişiye ulaştık. Hayata geçirdiğimiz ODTÜ Bilim Kafe etkinliği ile farklı illerde; “Bilimin Ev Hali”, “Bilim ve Sanat Buluşuyor” etkinliklerimizle kampüs içinde, her yaştan binlerce bilim meraklısıyla buluştuk.

2017 tarihinden bu yana Üniversitemiz tarafından, lise 10. ve 11. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ve süreleri 7-10 gün arasında değişen “Lise Yaz Bilim Kampları” gerçekleştirilmektedir. Bu kamplarda; Nanoteknoloji, Yapay Zeka, Gıda, Elektronik, Çevre, Tasarım gibi dersler lise öğrencilerine uygulamalı olarak sunulmakta ve meslek tanıtımları gerçekleştirilmektedir.

Geçtiğimiz dönemde; sahibi ve kurucuları mezunumuz olan Yüksel Proje A.Ş. tarafından yaptırılarak Üniversitemize bağışlanan Yüksel Proje Derslik Binası’nın açılışını Ocak 2019’da gerçekleştirdik. Yeni derslik binamızda; 4 amfi ve 17 derslik bulunmakta olup aynı anda 1.850 öğrenci bu alanlarda ders yapabilmektedir. Bu proje ile; önümüzdeki 15 yılı içeren bir süre için üniversitemizin derslik ihtiyacını çözmüş bulunmaktayız.

14.000 öğrenci için tasarlanan Üniversitemiz kampüsünde, bugün itibariyle yaklaşık 28.000 öğrencimiz eğitim-öğretim görmektedir. Bu bağlamda öğrencilerimiz için çok gerekli olduğunu düşündüğümüz yeni bir ders çalışma binasının (co-working alanı) yapımına; yine bağış yoluyla, Kasım ayında başlayacağız. Binayı, en geç 2020-2021 Akademik Yılı Bahar döneminin sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.

Aynı şekilde, öğrencilerimiz için yeni bir kafeterya binasının bağış yoluyla yapımı için yine mezunlarımızın yöneticileri olduğu Türkiye İş Bankası A.Ş. ve Rönesans Holding ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

Ülkemizin rüzgâr enerjisi konusunda ortaya koyduğu milli hedeflere ulaşabilmesini desteklemek, bu hedeflere ulaşırken teknolojik dışa bağımlılığı en aza indirmek ve dünya rüzgâr enerjisi pazarında pay ve söz sahibi olabilmesine katkıda bulunmak amacıyla, şu an itibariyle ülkemizdeki en büyük rüzgar tünelinin (RÜZGEM) açılışını bu yıl içinde gerçekleştireceğiz.

Öte yandan, Üniversitemizde; Dişli ve Güç Aktarma Sistemleri alanındaki araştırmalarımızı geliştirmek amacıyla TUSAŞ tarafından yaptırılan yeni bir araştırma merkezinin inşaatına 2019 yılı Kasım ayında başlanmıştır ve bahsi geçen araştırma merkezimiz Haziran 2021 tarihinde hizmete girecektir.

Ülkemiz denizlerinde uzun süreli ve sürekli gözlem kapasitesinin artırılması ve bunlardan elde edilen verilerin iklim ve ekosistem araştırmalarında kullanılması amacıyla, Mersin/Erdemli Kampüsü’nde inşa edilen Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi’ni (DEKOSİM) de 2022 yılı içinde hizmete açmayı planlıyoruz.

Üniversitemiz bünyesindeki Uygulama ve Araştırma Merkezleri’nin artan mekân ihtiyaçlarının karşılanması ve faaliyetlerini daha etkili şekilde sürdürmeleri amacıyla inşa edilen Araştırma Parkı Binası; toplam 22.665 m2 kullanım alanına sahip olup, bünyesinde günün teknolojisine uygun laboratuvar ve araştırma alanları, çok amaçlı salonlar, toplantı odaları, fuaye ve sergi alanları barındırmaktadır. Yeni Araştırma Parkı Binamızın birinci bölümünü 2022 yılı içinde hizmete açacağız.

Değerli ODTÜ’lüler,

Önümüzdeki 4 yıl içinde en büyük önceliklerimizden biri de; Gölbaşı İlçesi Taşpınar Mevkii’nde bulunan 70 hektarlık alanın İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmesi ve bu bölgede Havacılık ve Uzay İhtisas Teknokenti oluşturmaktır. Ülkemizdeki ilk ve kendi kategorisinde en başarılı Teknokent’ini kuran Üniversitemizin oluşturacağı bu yeni Teknokent alanında; Türkiye Uzay Ajansı, Uzay ile ilgili araştırma yapan özel sektör, kamu Ar-Ge merkezleri ve test altyapıları (TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, Türksat, UYDU A.Ş vb.) yer alacaktır. Teknokent binalarının yer alacağı bu alanda aynı zamanda; Uzay ve Havacılık alanlarında çalışan start-up, KOBİ’ler, ulusal ve uluslararası firmaların stratejik projelerini yürütmelerine olanak tanıyan kuluçka, ofis ve kısmi üretim altyapılarının yer alması da öngörülmektedir. Alanın İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmesi ile ilgili çalışmalara bu ay içinde başlanacaktır.

Aynı şekilde, 2020-2024 döneminde, ODTÜ Teknokent ana yerleşkemizde; Yaşam Bilimleri, Yapay Zeka ve Robotik alanlarında çalışan firmaları hedefleyen bir AR-GE binası projelendirilmiş olup, inşaatına 2021 yılı içinde başlanması planlanmıştır.

Değerli ODTÜ’lüler,

Dünyanın önde gelen uluslararası sıralama kuruluşlarından QS ve THE sıralamalarında; gerek dünyada sıralamaya giren üniversite sayısının artması gerekse de CERN yayın ve atıf sayılarının değerlendirmeden çıkarılması nedeniyle Üniversitemiz, ülkemizde önde gelen diğer üniversiteler gibi sıralamalarda 400-800 bandında yer almaktadır. Son 4 yılda QS sıralamasında her yıl, Araştırma Üniversiteleri içinde 1. sırada yer alan Üniversitemiz THE sıralamasında ise; Araştırma Üniversiteleri içinde 2. ve 3. sırada yer almaktadır. Bir diğer sıralama kuruluşu olan CWUR sıralamasında ise; ODTÜ, ülkemizdeki tüm üniversiteler içinde ilk 600’de yer alan tek üniversitedir.

ODTÜ olarak belirlediğimiz hedef; önümüzdeki 2 yıl içinde öncelikle ilk 500’de, sonraki dönemde ise ilk 300’de yer almaktır. Nihai hedefimiz ise, ODTÜ’nün sıralamalarda ilk 100 içinde sürekli olarak yer alan bir üniversite olmasını sağlamaktır. Bu konuda, son 6 ay içinde çok kapsamlı bir çalışma gerçekleştirerek hangi alanlarda hangi başarı seviyelerine ulaşmamız gerektiğini belirledik. Bu bağlamda, atama-yükselme kriterlerinden yayın ve atıf destek teşviklerine uzanan geniş bir yelpazede yer alan süreçlerle ilgili düzenlemeleri kısa bir süre içinde üniversitemizle paylaştıktan sonra, Ocak 2021 tarihi itibariyle uygulamaya başlayacağız.

Üniversitemize Yeni Katılan Değerli Öğrencilerimiz,

Uzun yılların emeği sonucunda sizleri ODTÜ’ye getiren azminiz ve özverili çalışmalarınız için hepinizi gönülden kutluyorum. ODTÜ, Türkiye’de ve dünyada kendi alanlarında en başarılı akademisyenlerin en iyi öğrenciler ile buluştuğu bir üniversitedir. Bu buluşma, sizlerin bireysel gelişimine hız verecek birçok bilim, kültür, sanat ve spor faaliyetleri ile de desteklenmektedir. Pandemi süreci sonrasında, her gün kampüsün birçok noktasında yapılacak olan seminer, konser, tiyatro, sinema, söyleşi gibi çeşitli sosyal ve düşünsel faaliyetlere katılmanızı bekliyoruz. Eğitim ve araştırma faaliyetlerinin uyum içinde ve birbirinden öğrenme geleneği ön planda tutularak gerçekleştirildiği Üniversitemizde, sizlerin de bu bakış açısıyla eğitim hayatınızı sürdüreceğinizi ve bu özellikleri ODTÜ içinde ve dışında daima yaşatacağınıza inanıyoruz.

Değerli Öğrencilerimiz,

Bir ülkede demokrasinin yerleşmesinde önemli sorumlulukları olan üniversitelerin paydaşları ve geleceği yönetecek, yönlendirecek bireyler olarak üniversitenizi benimsemeli, onun yarattığı özgürlük ve demokrasi ortamına sahip çıkmalı, eğitim faaliyetlerine ve yaşadığınız çevreye zarar veren eylemlerden kaçınmalısınız.

Demokrasi ve özgürlük ortamının değerini sadece ifadelerde bırakmamalı, hayata geçirerek topluma örnek olmalısınız. Unutulmamalıdır ki, birbirinin hakkına ve özgürlüğüne saygılı, sorumlu davranma yetkinliği; demokratik bir toplumun yaratılmasında ve yaşatılmasında temel unsurlardır. Sizlerden isteğim; kendinizi ifade etme, başkalarını dinleme ve çatışmaları çözme biçiminizi “şiddetsiz ve yapıcı iletişim” çerçevesine oturtmanız ve bunun farkındalığı, bilinci, tutumu içinde hareket etmenizdir.

Yönetim olarak, yaşanabilecek tüm sorunlarımızı dışarıdan hiçbir müdahaleye imkân vermeden, öğrencilerimiz, öğretim üyelerimiz ve tüm mensuplarımızla iletişim içinde çözeceğimize olan inancımızı bugün burada bir kez daha belirtmek; bunu sağlayabilmek için siz öğrencilerimizin sağduyusunun ve desteğinin anlamını, önemini ve gerekliliğini özellikle ifade etmek isterim.

Değerli ODTÜ’lüler,

Orta Doğu Teknik Üniversitesi olarak, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bizlere emaneti olan Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmak, geliştirmek ve güçlendirmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Rektör olarak görev almaktan onur duyduğum ilk dönem çalışmalarımızdan öne çıkan projelerin özetlendiği kısa filmi sizlerle paylaşıyor, 2020-2021 Akademik Yılı’nda tüm başarıların bizimle olmasını diliyorum.

En içten dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök
Rektör

Son Güncelleme:

12/10/2020 - 17:58