ODTÜ, QS 2024 Avrupa Sıralaması’nda, Avrupa 124’üncüsü, Türkiye birincisi oldu / METU Ranks First among Turkish Universities and 124th among European Universities in QS Europe Rankings 2024

ODTÜ, İngiltere merkezli üniversite sıralama kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS) tarafından bu yıl ilk kez hazırlanan ve Avrupa’daki 688 üniversitenin yer aldığı 2024 Avrupa üniversiteleri sıralamasında 124’üncü sırada yer alarak listeye Türkiye’den giren üniversiteler arasında birinci oldu.

Genel sıralama puanı 55,7 olan ODTÜ, sıralamada kullanılan Akademik İtibar göstergesinde 57,6 puanla Avrupa 109’uncusu, İşveren İtibarı göstergesinde 88,2 puanla Avrupa 34’üncüsü ve Sürdürülebilirlik göstergesinde 89,3 puanla Avrupa 47’incisi olarak bu alanlarda Türkiye’deki üniversiteler arasında en yüksek sırada yer aldı.

QS 2024 Avrupa Üniversiteleri sıralamasında farklı ağırlıklara sahip 12 gösterge kullanıldı. Bu göstergeler arasında, %30 ağırlığa sahip Akademik Tanınırlık ve %15 ağırlığa sahip olan İşveren Tanınırlığı alanlarının ikisinde de ODTÜ, Türkiye’deki diğer üniversitelerin üstünde yer alma başarısını gösterdi. Sıralamada kullanılan göstergeler ve ağırlıkları ise şöyle:

Akademik tanınırlık

%30

İşveren tanınırlığı

%15

Yayın başına atıf sayısı

%10

Öğretim elemanı başına yayın sayısı

Uluslararası araştırma ağı

%10

İstihdam çıktıları

Öğretim elemanı – öğrenci oranı

Uluslararası öğrenci çeşitliliği

Uluslararası öğretim elemanı oranı

Gelen değişim öğrencisi oranı

%2.5

Giden değişim öğrencisi oranı

%2.5

Sürdürülebilirlik puanı

%5

QS Avrupa Üniversiteleri Sıralaması’yla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

Middle East Technical University ranked 124th in the World University Rankings: Europe 2024, a ranking published by the UK-based university ranking organization Quacquarelli Symonds (QS) for the first time this year and included 688 European universities. With an overall score of 55.7, METU also ranked first among all the universities in Turkey that took place in the ranking.

Furthermore, METU ranked 109th in Europe in Academic Reputation with a score of 57.6, 34th in Employer Reputation with a score of 88.2, and 47th in Sustainability with a score of 89.3. These scores placed METU at the highest rank among Turkish universities in these categories.

A total of 12 indicators with different percentages have been taken into account in the QS World University Rankings: Europe 2024. METU has managed to rank highest among all the universities in Turkey in both of the two indicators with the highest percentage weight, which are Academic Reputation (30%) and Employer Reputation (15%). All the indicators used in the ranking are listed below with their percentages.

Academic Reputation

Employer Reputation

Citations per Paper

Papers per Faculty

International Research Network

Employment Outcomes

Faculty Student Ratio

International Student Diversity

International Faculty Ratio

Inbound Exchange Student Ratio

Outbound Exchange Student Ratio

Sustainability Score

Detailed information regarding QS Europe Rankings can be found here.