ODTÜ 2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde ilk sırada yer aldı / METU ranks first in Entrepreneurial and Innovative University Index 2021

ODTÜ; TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilk sırada yer alma başarısını sürdürdü. Öğretim üyesi (Profesör-Doçent-Dr. Öğretim Üyesi) sayısı 50'nin üzerinde olan 191 üniversitenin değerlendirildiği endekste ODTÜ, 83.7 puanla birinci oldu.

TÜBİTAK öncülüğünde; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, YÖK, Savunma Sanayii Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TENMAK, TÜBA, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve üniversitelerin katkılarıyla hazırlanan endeks, üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabeti artırarak girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hedefliyor.

Endeks kapsamında; yüzde 15 ağırlığa sahip ‘bilimsel teknolojik araştırma yetkinliği’, yüzde 20 ağırlıklı ‘fikri mülkiyet havuzu’, yüzde 25 ağırlıklı ‘işbirliği ve etkileşim’ ile yüzde 40 ağırlığa sahip ‘ekonomik ve toplumsal katkı’ olmak üzere dört boyutta 23 gösterge değerlendirilerek üniversitelerin elde ettikleri toplam puan hesaplanıyor.

2021 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ilk 50 üniversite sıralamasına dair grafiklere TÜBİTAK sayfasından ulaşılabilir.

METU has maintained its success in ranking first in TÜBİTAK's Entrepreneurial and Innovative University Index in 2021, just like in the previous years. Our university has ranked first in the index that includes 191 universities with more than 50 faculty members (professors, associate professors, and assistant professors) with a total score of 83,7.

Prepared under the leadership of TÜBİTAK with the contributions of the Ministry of Industry and Technology, the Council of Higher Education, the Presidency of Defense Industries, the Ministry of Energy and Natural Resources, the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change, the Ministry of Treasure and Finance, Small and Medium Enterprises Development Organization (KOSGEB), the Turkish Patent and Trademark Office (TÜRKPATENT), the General Directorate of Agricultural Research and Policies (TAGEM), Turkish Energy, Nuclear and Mineral Research Agency (TENMAK), Center for EU Education and Youth Programmes, the Turkish Academy of Sciences (TÜBA), and universities, the index aims to develop the entrepreneurial ecosystem by increasing entrepreneurship and innovation-oriented competition among universities.

Within the index, universities are evaluated according to 23 indicators in four categories, which are the scientific and technological research competence (15 percent), intellectual property pool (20 percent), cooperation and interaction (25 percent), and economic contribution and commercialization (40 percent). The total score of each university is calculated by adding the evaluation points obtained from each category.

The graphics regarding the top 50 universities in the Entrepreneurial and Innovative University Index 2021 can be found onTÜBİTAK's web page.

2021 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde yer alan ilk 10 üniversite ve puanları /Top 10 Universities and Their Scores in Entrepreneurial and Innovative University Index 2021:

Sıra/

Ranking