Prof. Dr. Elif Uysal IEEE Fellow’a Yükseltildi / Prof. Elif Uysal Elevated to IEEE Fellow

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Elif Uysal; “enerji verimli ve düşük gecikmeli haberleşmeye yaptığı öncü katkılarından” dolayı Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Yönetim Kurulu tarafından IEEE Fellow derecesine yükseltildi. Bu derece Prof. Uysal’ın Haberleşme alanına kalıcı etki yaparak bu alanı ileri götüren bir araştırmacı olduğunun dünya çapında tanınması anlamına geliyor.

Prof. Uysal 2001-2004 yılları arasında yayınlanan makalelerinde enerji verimli veri paketi çizelgeleme kavramını ilk defa ortaya atarak bu konuda bir literatür oluşmasına neden oldu. Bu formülasyon Nesnelerin Internet’i gibi gibi makine tipi haberleşme sistemlerinin kuramsal temelleri arasına girdi ve enerji hasatlı haberleşme sistemlerinin optimizasyonunda kullanıldı. Dr. Uysal 2010 yılından itibaren düşük enerjili ya da enerjisini ortamdan sağlayan sensörlerin haberleşmesi konusunda özgün katkılar yaptı. 2015’ten itibaren ise Bilgi Yaşı kavramı üzerine temel prensipler geliştirdi. Internet trafiğinde tıkanıklıklara neden olmadan en güncel verinin gönderilmesini sağlayan yöntemler geliştirerek semantik haberleşmenin temellerini atan araştırmacılar arasına girdi.

IEEE Fellow, IEEE'nin ilgi alanlarından herhangi birinde olağanüstü başarıları bu prestijli kademe yükseltmesine uygun görülen seçkin IEEE üyelerine ayrılmış bir imtiyazdır.

IEEE Hakkında

IEEE; 160’tan fazla ülkede 400 binden fazla üyesi bulunan, insanlığın yararına gelişen teknolojiye adanmış, dünyanın en büyük teknik profesyonel organizasyonudur. Temel amacı, insanlığın yararına teknolojik yeniliği ve mükemmelliği teşvik etmek olan IEEE ve üyeleri; yüksek atıf alan yayınları, konferansları, teknoloji standartları ve mesleki ve eğitim faaliyetleri aracılığıyla küresel bir topluluğa esin kaynağı oluyor.

Our distinguished faculty member at the Department of Electrical and Electronics Engineering, Prof. Elif Uysal has been elevated to IEEE Fellow by the IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Board of Directors for “pioneering contributions to energy-efficient and low-latency communications”. The fellow degree is a recognition of Dr. Uysal as a prominent researcher who advanced the communications discipline and made lasting impact.

Dr. Uysal introduced the concept “energy-efficient packet scheduling” in her early work published in 2001-2004, which spurred a new research area. Her formulation and methods have among the theoretical foundations of the emerging machine-type communication systems such as the Internet of Things and cyberphysical systems, and have been applied to the optimization of energy harvesting communication systems. In the 2010s, Dr. Uysal made original contributions to the communication of energy-limited or energy harvesting sensors. Starting 2015, Dr. Uysal developed fundamental principles for the control of Age of Information in communication networks. In particular, she has developed mechanisms for timely sampling and transmission of information updates without causing network congestion. With this, she has been among the researchers laying the foundations of semantic communication systems.

IEEE Fellow is a distinction reserved for distinguished IEEE members whose extraordinary accomplishments in any of the IEEE fields of interest are deemed convenient for this prestigious grade elevation.

About IEEE

IEEE is the world's largest technical professional organization dedicated to advancing technology for the benefit of humanity with its more than 400 thousand members in over 160 countries. IEEE and its members, whose main purpose is to promote technological innovation and excellence for the good of humanity, inspire a global community through their highly-cited publications, conferences, technology standards, as well as their professional and educational activities.