Basında ODTÜ

ODTÜ'den Haberler

ODTÜ Atlantik Okyanus’unun Derinlerini Araştırıyor / METU Team Uncovering Mysteries of the Deep Atlantic


Derin okyanuslar; gezegenin biyoçeşitliliği, element döngüleri ve mavi ekonomi için anahtar önemde ancak hala keşfedilmeyi bekleyen, adeta ‘yeni bir gezegen’ gibi. Geçtiğimiz yıl ODTÜ'lü deniz bilimcileri Mustafa Yücel ve DBE öğrencisi Batuhan Çağrı Yapan katıldıkları Alvin denizaltısı seferi ile Pasifik Okyanusu’nda dalışlar yapmışlardı. Şimdi de, 7 Temmuz – 5 Ağustos 2018 arasında ODTÜ ekibi bir keşif gezisine başladı. Dr. Yücel ve Deniz Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Serhat Sevgen, Atlantik Okyanusu’nun derinlerinde yatan sırları keşif için Portekiz’in Azor adalarına seyahat ederek Fransız meslektaşları ile L’Atalante gemisi üzerinde Orta Atlantik Sırtı’na ulaştı.


Derin deniz biyologları, ekologlar, biyojeokimyacılar ve mühendislerden oluşan bilimsel ekip buradaki derin deniz hidrotermal bacaları ve bunu çevreleyen kemosentetik habitatlarda ‘Victor’ Sualtı Robotu ile araştırmalar yapacak. 6000 metreye dalma kapasitesine sahip olan Victor, dalışları sırasında gemiye sürekli derinlerden canlı yayın yapacak. Araştırmacılar gözlem, örnekleme ve deneylerini Victor’un son teknoloji sensör, robotik kol ve örnekleyicileri ile gerçekleştirebilecek.


Sefer ile ilgili güncellemelere blog.metu.edu.tr/muyucel ve twitter: @mustyucel adreslerinden ulaşılabilir.


Deep oceans are key for Planet’s biodiversity, biogeochemical cycles and world’s future blue economy, but still are highly underexplored. In 2017, METU deep-sea scientists Mustafa Yücel and Batuhan Çağrı Yapan have communicated their experiences from their research dives with submarine Alvin in the Pacific Ocean. This time, between July 7 – August 5 2018, the METU team embarked on an expedition to the deep Atlantic Ocean. Mustafa Yucel and his masters student Serhat Sevgen has travelled to Azores İslands (Portugal) to embark on French research vessel R/V Atalante and the expedition team has arrived over the Mid-Atlantic Ridge, where hydrothermal vents and chemosynthetic habitats are located.


The multidisciplinary team consists of deep-sea ecologists, biologist, biogeochemists and engineers. The team will primarily utilize the French submarine robot ‘Victor’. Victor, with a maximum submergence capacity of 6000 m, uses robotic arms, sensors and high-tech samplers to provide live feedback to the ship for real-time deep sea research.


The expedition can be followed from blog.metu.edu.tr/muyucel and twitter: @mustyucel.


bu haberi paylaşın:

Top