TÜBİTAK Araştırma ve Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), araştırma projelerine ilişkin idari görev kotalarında önemli değişiklikler yaptı. Buna göre rektör ve rektör yardımcıları hariç diğer idari görevliler ARDEB projelerinde yürütücü olabilecek.

Eylül ayında yapılan Bilim Kurulu toplantısında alınan karar gereğince, rektör ve rektör yardımcıları hariç diğer tüm idari görevlilerin yürütücü olmalarına imkan tanındı. 1003 ve 1007 programlarını kapsamayan değişiklikle ilgili ayrıntılılar destek programlarının bilgi notlarına yansıtıldı.
Kimler Proje Yürütücüsü Olamayacak?

ARDEB projeleri için daha fazla yürütücü seçeneği sunan mevzuat değişikliğine göre, rektör, rektör yardımcısı, başhekim ve başhekim yardımcısı, genel müdür ve genel müdür yardımcısı, TÜBİTAK’ta görevli grup yürütme komitesi ve danışma kurulu üyeleri, başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda proje yürütücüsü olarak görev alamayacak. Ancak en fazla 2 projede araştırmacı olabilecekler.

Projede Görev Alma Limitleri

Hiç bir idari görevi olmayan tam zamanlı bir bilim insanı, aynı anda en fazla TÜBİTAK destekli iki projede yürütücü veya dört projede araştırmacı olarak görev alabilecek.

Yürütücü olmaya engel idari görevi olmayan diğer idari görevliler (Dekan, dekan yardımcısı, yüksek okul müdürü, yüksek okul müdür yardımcısı, meslek yüksek okul müdürü, meslek yüksek okul müdür yardımcısı, genel sekreter, enstitü müdürü, enstitü müdür yardımcısı, bölüm başkanı, araştırma enstitüsü müdürü, daire başkanı, merkez müdürü) ile tam zamanlı olmayan diğer bilim insanları, aynı anda en fazla, TÜBİTAK destekli bir projede yürütücü veya en fazla iki projede araştırmacı olarak görev alabilecekler.

Ancak, Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşlarındaki araştırmacıların, KKTC tarafından sunulan proje önerilerinde araştırmacı ve/veya danışman olarak yer almaları durumunda, projede görev alma limitleri (proje kotası) dışında tutulacak.