İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşu, bilim alanlarına göre dünya üniversiteleri 2013 yılı sıralaması sonuçlarını ilan etti. http://www.topuniversities.com/subject-rankings adresinden ulaşılabilen ve ODTÜ’nün toplam 8 bilim alanıyla temsil edildiği listede, İTÜ 5 bilim alanında, Bilkent 3 bilim alanında ve İstanbul Üniversitesi 1 bilim alanında dünyanın ilk 200 üniversitesi arasına girdi.

ODTÜ 1 alanda (İnşaat Mühendisliği) ilk 100 üniversite, 4 alanda (Eğitim, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İstatistik-Yöneylem Araştırması, Makine-Havacılık-Üretim Mühendisliği) ilk 150 üniversite ve 3 alanda (İktisat-Ekonometri, Kimya Mühendisliği, Matematik) ilk 200 üniversite listesinde yer aldı. ODTÜ’nün geçen yıl ilan edilen listelerde ilk 200 üniversite arasına girdiği 6 bilim alanına, bu yıl İktisat-Ekonometri ve Matematik alanlarının da eklenmesi ile ODTÜ’nün temsil edildiği bilim alanı sayısı 8’e yükseldi.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği, Türkiye’den kendi alanında “Dünyanın en başarılı ilk 100 üniversitesi” listesine giren tek bölüm oldu.

ODTÜ’yü ilk sıralara taşıyan akademik birimlerimizi ve öğretim elemanlarımızı kutlar, kendilerine teşekkür ederiz.

Sıralamada toplam 5 alanda kendine yer bulan İTÜ, 3 alanda (İnşaat Mühendisliği, Makine-Havacılık-Üretim Mühendisliği, Malzeme Bilimleri) ilk 150, 2 alanda (Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği) ilk 200; Bilkent 1 alanda (Siyaset Bilimi-Uluslararası Çalışmalar) ilk 150, 2 alanda (İktisat-Ekonometri, Felsefe) ilk 200;  İstanbul Üniversitesi ise 1 alanda (Hukuk) ilk 200 üniversite arasına girdi. QS kuruluşu, 2012 yılı Eylül ayında duyurduğu “Dünyanın İlk 500 Üniversitesi” listesini genişleterek Mayıs ayında 874 üniversitelik bir listeyi web sayfasından ilan etti. Daha önceki listede 401-450 bantında yer almış olan Bilkent ile 451-500 bandında yer alan ODTÜ’ye ek olarak, ülkemizden sırasıyla Sabancı, İTÜ, Koç, Hacettepe, Boğaziçi, İstanbul ve Çukurova üniversiteleri de 501-700 ek listesinde yer aldı. Yayınlanan 2012 genel sıralamalarına ilişkin genişletilmiş listeye http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2012 adresinden ulaşılabilir.

07/11/2013 - 09:44