Değerli Mensuplarımız,

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İngiltere merkezli Times Higher Education (THE) kuruluşu tarafından 3 Aralık 2014 tarihinde açıklanan “BRICS & Emerging Economies Rankings 2015” (BRICS ve Ekonomisi Yükselen Ülkeler 2015) listesinde bu ülkelerdeki ilk 3 üniversite arasına girerek yeniden büyük bir başarıya imza attı.

2012, 2013 ve 2014 yıllarında ilan edilen “Dünyanın En Saygın 100 Üniversitesi” (World Reputation Rankings) sıralamalarında yer alan ODTÜ, THE tarafından bu yıl Ekim ayında açıklanan “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” listesinde 85. sıraya yerleşerek, bu listelerin her birinde Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek üniversite olmuştu.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) ve gelişmekte olan ülkeler için oluşturulan “BRICS & Emerging Economies Rankings 2015”, “Eğitim”, “Araştırma”, “Atıflar ve Araştırma Etkisi”, “Sanayi Gelirleri” ve “Uluslararası Bilinirlik” boyutlarını kullanarak bu ülkelerdeki üniversitelerin toplam başarısını belirlemektedir. Gelişen ülkeler için özel olarak geliştirilen bu sıralamada, diğer THE sıralamalarına göre “Sanayi Gelirleri” ve “Uluslararası Bilinirlik” boyutlarına daha yüksek ve “Atıflar ve Araştırma Etkisi” boyutuna daha düşük ağırlık verilmiştir.

İlk iki sırayı Çin üniversitelerinin aldığı ve ODTÜ’nün 3. olduğu listede, toplam 18 ülke üniversiteleriyle temsil edilmektedir. Türkiye’den ODTÜ’nün dışında 7 üniversite daha ilk 100’de yer almıştır. Sıralamaya giren diğer Türk üniversitelerinden Boğaziçi Üniversitesi 7., İTÜ 8., Sabancı Üniversitesi 15., Bilkent Üniversitesi 19., Koç Üniversitesi 29., İstanbul Üniversitesi 51. ve Hacettepe Üniversitesi 82. olmuştur. Sıralama hakkında ek bilgi aşağıdaki adreste yer almaktadır.

Ülkemize ve Üniversitemize büyük onur kazandıran bu başarıdaki katkılarından dolayı tüm akademik ve idari çalışanlarımıza, öğrenci ve mezunlarımıza tebrik ve teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla.

Prof. Dr. Ahmet Acar