İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşu, dünya üniversitelerinin “Bilim Alanları” sıralamasını 8 Mart 2017 tarihinde açıkladı. QS, bilim alanları sıralaması için dünyanın önde gelen 4,438 üniversitesini değerlendirmiş ve 46 ayrı bilim alanındaki performansları ölçerek bu alanlarda 1117 üniversiteyi dikkate almıştır. Sıralamalar, “Akademik Saygınlık”, “Üniversite Saygınlığı ”, “Atıf Oranları” ile akademik çalışmaların etkisini ölçen “H-index” göz önünde bulundurularak hesaplanmıştır.

http://www.topuniversities.com/subject-rankings adresinden ulaşılabilen sonuçlara göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’den 12 alanda listeye giren ODTÜ, 2017’de toplam 15 bilim alanında dünyanın “seçkin” üniversiteleri arasına girerek Türkiye’yi en fazla alanda temsil eden tek üniversite oldu. QS 2017 Genel Bilim Alanları sıralamasında ODTÜ,

-          Mühendislik ve Teknoloji alanında 259. sırada

-          Doğa Bilimleri alanında 308. sırada

-          Sosyal Bilimler ve Yönetim alanında 389. sırada

-          Beşeri Bilimleri alanında ise ilk 500 üniversite arasında yer almıştır.

ODTÜ, Mineral ve Maden Mühendisliği alanında “Dünyanın En Başarılı 100 Üniversitesi” listesinde 45. sırada yer aldı. Bunun yanı sıra,

-          2 alanda (Mimarlık, İnşaat ve Yapı Mühendisliği) ilk 150,

-          5 alanda (İstatistik-Yöneylem Araştırması, Eğitim, Politika ve Uluslararası Çalışmalar, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makina-Havacılık-Üretim Mühendisliği) ilk 200,

-          2 alanda (Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimleriilk 250,

-          1 alanda (Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri) ilk 300,

-          1 alanda (Fizik ve Astronomi) ilk 350,

-          2 alanda (Ekonomi/Ekonometri ve Matematik) ilk 400 ve

-          1 alanda (Kimya) ilk 450 üniversite arasında yer almıştır.

Türkiye’yi bu sıralamalarda temsil eden diğer üniversitelerimizden İstanbul Teknik Üniversitesi ve İD Bilkent Üniversitesi 9, Boğaziçi Üniversitesi 7, İstanbul Üniversitesi 5, Koç Üniversitesi 4, Hacettepe Üniversitesi 3, Sabancı Üniversitesi 2, Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi 1 alanda listede yer almıştır.

ODTÜ’yü sıralamalardaki bu başarılarla onurlandıran tüm mensuplarımızı ve mezunlarımızı kutlar, teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla.

Mustafa Verşan Kök