İspanyol "Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)" isimli araştırma kuruluşuna bağlı "Cybermetrics Lab" tarafından 2012 Temmuz ayı sonunda açıklanan "Webometrics Dünya Üniversiteler Sıralaması"nda yaklaşık 20 bin dünya üniversitesi değerlendirilmiş; bu sıralamaya göre Harvard Üniversitesi, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Stanford Üniversitesi ilk üç sırada yer almışlardır.

Bu sıralamada Orta Doğu Teknik Üniversitesi 275.ci sırada yer alarak Türk üniversiteleri arasında birinci sıradaki yerini korumuştur. En son 2012 Ocak ayında açıklanan bir önceki Webometrics sıralamasında 342.ci sırada yer alan ODTÜ, 2012 Temmuz ayında 275.ci sıraya yükselerek önemli başarı göstermiştir.

2012 Temmuz sıralamasına göre, ilk 500 üniversite arasına Türkiye'den, ODTÜ dışında,  İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) de 499.cu sırada yer alarak dahil olmuştur.

Sıralamanın ilk 500 ile 1000 üniversitesi arasına Gazi Üniversitesi 501, Ankara Üniversitesi 548, Ege Üniversitesi 562, Bilkent Üniversitesi 611, Boğaziçi Üniversitesi 663, Hacettepe Üniversitesi 677, Anadolu Üniversitesi 738, İstanbul Üniversitesi 839, İnönü Üniversitesi 865, Sabancı Üniversitesi 928, Çukurova Üniversitesi 966, 9 Eylül Üniversitesi 994.cü sıradan girmiştir. (Türk üniversitelerinin Webometrics sıralamasında aldığı derecelere bu sayfadan erişilebilir.)

Webometrics web sitesinde böyle bir sıralama yapmanın nedeni, üniversitelerin web tabanlı yayınlarını artırmalarını ve Web’i daha etkin kullanmalarını teşvik etmek olarak belirtilmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere Webometrics üniversitelerin akademik başarısı, potansiyel öğrencilerin üniversitelere olan ilgisi, akademisyenlerin ürettikleri yayınların kalitesini ölçmekten ziyade, Üniversite'nin Web üzerindeki tanınılırlığı ve Web'i kullanma etkinliğini ölçmek amaçlı yapılmaktadır.

03/12/2013 - 15:09