CERN’in "Bilimi Hızlandırıyoruz" sergisi, 02 Nisan-08 Temmuz 2012 tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi arkasında, kapalı tenis kortlarında 400 m2 kapalı alanda sergilenmektedir. Sergi açılışı CERN Başkanı Sayın Prof. Dr. Rolf-Dieter Heuer’in katılımı ve konuşması ile yapılmıştır.

Ziyaret:

Sergiye giriş ücretsiz olup, araçlarıyla gelecek misafirlerimiz için park yeri bulunmaktadır. Sergi ODTÜ’de kalacağı üç ay boyunca haftanın her günü açık olacaktır. Sergi hafta içi her gün 10.00-18.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Büyük grupların sergi ziyaretleri öncesi randevu almaları önerilmektedir. Daha fazla bilgi için 0312 210 7132 no’lu telefonu arayabilirsiniz.

Serginin amacı;

Evren’in kökeni ve maddenin temel bileşenleri hakkında merak duygusu aşılamaktır. Bu sergi, CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki (LHC) deneylerin, Evren’in bazı sırlarını nasıl çözeceğini ve mevcut teknoloji ile geçmişteki temel araştırmalar arasındaki bağlantıyı gösterecektir.

Sergi kapsamında;

• Giriş, ziyaretçiyi Büyük Patlama anına geri götürür.
  • Büyük Patlama Sahnesi, Evren’in tarihini anlatır.
  • Parçacık bahçesi, maddenin temel yapısını gösterir.
  • Gizem odası, Evren’in ve maddenin sırlarından bahseder.
  • CERN araştırma alanı, LHC’de araştırmanın nasıl yapıldığını gösterir.
  • “Temel araştırmalara dayanır” sunumu dünya-mızın, nasıl temel araştırmalar üzerinde inşa edildiğini anlatır.
  • Serginin çıkışında ise Türkiye’deki üniversitelerin CERN’e katkılarının ve ODTÜ Fizik Bölümü’nün anlatıldığı posterler olacaktır.

Açılış Videoları:

CERN Başkanı Sayın Prof. Dr. Rolf-Dieter Heuer’in açılış konuşması

ODTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Acar'ın açılış konuşması

CERN Sergisi Açılış Konseri

Bu sergi Cenevre Üniversitesi’nin işbirliği ve Dudley Wright Vakfı'nın cömert desteği sayesinde CERN tarafından geliştirilmiştir. Sergi Türkiye’ye ODTÜ Rektörlüğü’nün ve ODTÜ Fizik Bölümü’nün katkılarıyla getirilmiştir. Sergi için gerekli tercümeler ODTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Fizik Bölümleri tarafından ve seslendirmeler RADYO ODTÜ tarafından yapılmıştır.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) dünyanın en önde gelen parçacık fiziği laboratuvarıdır. Merkezi Cenevre, İsviçre’dedir. Şu andaki üye ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Büyük Britanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, ve Yunanistan’dır. Hindistan, İsrail, Japonya, Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Avrupa Komisyonu ve UNESCO gözlemci statüsündedir. ODTÜ Fizik Bölümü 1966 yılından bu yana CERN ile ortak araştırma projelerine katılmakta; hali hazırda 3 projede, 12 öğretim üyesi ile 16 yüksek lisans ve doktora öğrencisi çalışmaktadır.

Cern sergisi foto1

Sergi Alanı:

Beş ana bölgenin bir araya geldiği kısa tünel bölümlerinde ziyaretçiler bir temadan diğerine taşınır. Dış duvarlar, şık sergi teması ve sergi başlığıyla bezenmiştir. Sergideki panel metinleri Türkçe ve İngilizce olarak yazılmıştır. Serginin önemli bir bölümü etkileşimli medyayı (dokunmatik ekranları ve oyunları) içermektedir ve özellikle genç kitlenin ilgisini çekmektedir. Serginin düzeyi 12 yaş ve üstü ziyaretçiler için uygundur.

Sergi broşürü:

Sergi broşürüne bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

CERN web sitesi:

Serginin orijinal web sitesine http://outreach.web.cern.ch/outreach/expos/accelerating_science.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Sosyal Ağlarda CERN Sergisi:

Sergi ile ilgili sıkça sorulan sorular:

Sergi ile ilgili sıkça sorulan sorulara bu bağlantıdan erişebilirsiniz.

03/12/2013 - 10:18