ODTÜ Rektörlük Ders Serisi Prof. Dr. Agre ile Başlıyor /METU Presidential Lecture Series Starts with Prof. Peter Agre, MD*

ODTÜ Rektörlüğü önderliğinde; 2019-2020 Akademik Yılı boyunca dünyaca ünlü ve Nobel ödüllü bilim insanlarının konuşmacı olarak yer alacakları “ODTÜ Rektörlük Ders Serisi” düzenlenecek.

Üniversite öğrencileri ve akademisyenler ile lise öğrencilerine yönelik farklı etkinliklerin planlandığı seride ilk olarak; Kimya alanında 2003 yılı Nobel Ödülü sahibi Prof. Dr. Peter Agre, 12 Ekim 2019 Cumartesi günü ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi’nde lise öğrencileri için, 14 Ekim 2019 Pazartesi günü ise ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde, ODTÜ lisans üstü öğrencileri ve akademisyenleri ile YÖK 100/2000 bursiyerleri için bir konuşma yapacak. Prof. Agre’nin yapacağı konuşma https://odtutv.metu.edu.tr/index.php adresinden de canlı yayınlanacak.

Prof. Dr. Peter Agre Hakkında

Tıp doktoru ve moleküler biyolog olan Agre, Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Fakültesi ve Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nde; disiplinler arası bir araştırmacı olarak başarısı ve gelecek nesil akademisyenlerin eğitimindeki üstün başarısı dolayısıyla kendisine verilen “Bloomberg Ordinaryüs Profesör” unvanıyla, Johns Hopkins Sıtma Araştırma Merkezi’nde “Merkez Müdürü” olarak görev yapmıştır.

2003 yılında, "Hücre zarındaki kanallarla ilgili keşifleri " dolayısıyla, yine bir tıp doktoru olan Roderick MacKinnon ile Kimya alanında Nobel Ödülü sahibi olmuştur. Su moleküllerini hücre zarı boyunca hareket ettiren su kanalı proteinleri olan “Aquaporin” keşfiyle tanınan Agre, 2009 yılında American Association for the Advancement of Science (AAAS) Başkanlığına seçilerek bilim diplomasisi alanında aktif rol üstlenmiştir.

“Aquporin” Hakkında

Her hücrenin temel olarak su olduğundan hareketle, aquaporin su kanallarının mevcut olduğu dokularda su; hücre boyunca, çok düzenli bir şekilde ve hızla hareket eder.

Agre tarafından "hücrelerin tesisat sistemi" olarak adlandırılan aquaporinler; insanlarda 12 adet bulunur ve suyun nüfuz ettiği yerlerde, beyin omurilik sıvısı, göz sıvısı, gözyaşı, ter, tükürük, hava yollarının nemlendirilmesi ve böbrek derişiminin oluşması için gereklidir.

Aquaporinler; omurgasızlar, bitkiler, mikroplar ve sıtmaya neden olan parazitler dahil tüm yaşam formlarında bulunur. Gelişmekte olan dünyanın hastalıklarına uzun süredir ilgi duyan Prof. Agre ve ekibi; sıtma parazitleri, sıtma sivrisinekleri ve serebral sıtmadaki aquaporinler üzerine çalışmalarını sürdürmüştür.

*Prof. Dr. Peter Agre ve çalışmaları hakkındaki bilgiler buradan alınmıştır.

Under the leadership of METU Presidency, “METU Presidential Lecture Series” will be held throughout the 2019-2020 Academic Year, in which world-renowned and Nobel Prize-winning scientists will be present as speakers.

In the series where seperate activities are planned for university students, academicians, and for high school students; Nobel Laureate in Chemistry in 2003 Prof. Peter Agre, MD will speak as a beginning. On Saturday, October 12, 2019, Prof. Agre will give a speech at Ankara METU Development Foundation Private Schools for high school students, and on Monday, October 14, 2019, at METUCulture and Convention Center for METU graduate students and faculty, and Higher Education Board’s 100/2000 scholars. Prof. Agre’s speech will be broadcasted live from https://odtutv.metu.edu.tr/index.php.

About Prof. Peter Agre, MD

Peter Agre is an American physician and molecular biologist, Bloomberg Distinguished Professor, that he was given for his accomplishments as an interdisciplinary researcher and excellence in teaching the next generation of scholars, at the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health and Johns Hopkins School of Medicine, and director of the Johns Hopkins Malaria Research Institute.

In 2003, Agre and Roderick MacKinnon shared the 2003 Nobel Prize in Chemistry for "discoveries concerning channels in cell membranes." Agre was recognized for his discovery of aquaporin water channels. Aquaporins are water-channel proteins that move water molecules through the cell membrane. In 2009, Agre was elected president of the American Association for the Advancement of Science (AAAS) and became active in science diplomacy.

About “Aquaporins”

Moving from that every cell is primarily water, water moves through the cell rapidly and in a very organized way in tissues that have aquaporin water channels.

Called by Agre as “the plumbing system for cells”, 12 aquaporins exist in humans, and permeated by water, aquaporins are required for generation of cerebrospinal fluid, aqueous humour, tears, sweat, saliva, humidification of airways, and renal concentration.

Aquaporins exist in all life forms including invertebrates, plants, microbes, and parasites cause malaria. Long interested in diseases of the developing world, Prof. Agre and his team investigated aquaporins in malaria parasites, malaria mosquitoes, and cerebral malaria.

*Information about Prof. Peter Agre, MD and his studies are taken from here.