ODTÜ’nün 62. Kuruluş Yıl Dönümü ODTÜ Günü ile Kutlandı

Üniversitemizin kuruluşunun 62. yıl dönümünün kutlandığı ODTÜ GÜNÜ; 25 Mayıs 2018 Cuma günü, Kültür ve Kongre Merkezi (KKM)’nde düzenlenen bir törenle kutlandı.

ODTÜ Günü’nün, KKM Kemal Kurdaş Salonu’nda, saat 10:30’da başlayan birinci bölümünde, ODTÜ Üstün Hizmet ve Takdir Ödülleri takdim edildi. Törenin saat 14:30’da başlayan ikinci bölümünde ise Turan Baskan Hizmet ve Teşvik Ödülü almaya hak kazanan Üniversitemiz idari personeline ödülleri verildi. Törende üniversitemize 20 yıl hizmet vererek emekli olan akademik ve idari personelimize hizmet plaketleri ile ODTÜ’de 45, 40, 35, 30, 25, 20 hizmet yılını dolduran mensuplarımıza hizmet belgeleri takdim edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan ODTÜ Günü Töreninde Rektör Prof. Mustafa Verşan Kök bir konuşma yaptı.

Törende, Cem Türkay’ın piyanoda eşlik ettiği ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü Tuncay Doğu Şan Sınıfı Öğrencileri ile ODTÜ Şan Korosu; Vatan Marşı ile Zekiyem, Duyuyor musun Bizi, Bu ODTÜ’nün Sesi isimli parçaları seslendirdikleri bir konser verdiler.

Daha sonra ODTÜ Senatosu Üstün Hizmet ve Takdir Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel vakfı olarak 17 Ocak 1969’da kurulan Vehbi Koç Vakfı (VKV)’na; Vehbi Koç tarafından 1968 yılında yaptırılarak Üniversitemize bağışlanan 3.Yurdun yanı sıra, ülkemizde eğitimi desteklemek, eğitimde fırsat eşitliği yaratmak üzere yaptığı faaliyetler; Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) aracılığıyla gerçekleştirilen projeler, bilimsel toplantı ve etkinlikler ile geleneksel bir değer olan Ankara Bağ Evi’nin yaşatılması, Ankara kütüphanesinin oluşturulması, Ankara’nın kültürel mirasına ve kent belleğinin korunmasına yönelik yaptıkları üstün hizmetler nedeniyle ODTÜ Senatosu Özel Ödülü, 12 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul’da yapılan “ODTÜ Gecesi”nde verilmişti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü ise Adnan Bali ile Prof. Dr. Ruşen Keleş’e verildi:

Türkiye İş Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Adnan Bali’ye; üst düzey yöneticiliklerdeki başarıları, Türkiye’nin kalkınmasına ilişkin yatırım projelerine finansman sağlanmasında, sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde orman alanlarının oluşturulmasına yönelik uzun soluklu çevre projelerinin gerçekleştirilmesinde, çeşitli projelerle öğrencilerin ve eğitimin desteklenmesinde, ülkemizin zengin arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılması ve geleceğe aktarılmasında vermiş olduğu katkıları nedeniyle;

Prof. Dr. Ruşen Keleş’e; şehircilik, kentleşme ve çevre siyasaları alanlarında vermiş olduğu sayısız eserler, bilim insanının taşıması gerekli dil sorumluluğu ile şehircilik alanında Türkçe sözlük üreterek yaptığı katkılar; belediyecilik, kooperatifçilik ve çevrecilik hareketlerinin saygın ulusal ve uluslararası kuruluşlarında ve gönüllü örgütlerinde yaptığı hizmetler, akademik üretkenliğinin yanı sıra, bir bilim insanının taşıması gereken sorumlulukla topluma katkı görevini ileri düzeyde yerine getirmiş ve sayısız bilim insanı ve meslek insanı yetiştirmiş olması nedeniyle ODTÜ Senatosu tarafından Üstün Hizmet Ödülü takdim edildi.

ODTÜ Takdir Ödülü ise; Prof. Dr. Asuman Özdağlar, Yıldırım Şimşek ile Murat Yetkin’e bilimsel, kültürel ve toplumsal çalışmalarından ötürü verildi:

Prof. Dr. Asuman Özdağlar’a; mühendislik alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde, optimizasyon yöntemlerinin geliştirilmesine, ekonomik ve sosyal ağ sistemlerinde ekonomik ve sosyal etkileşimlerin farklı yönleriyle bütünsel olarak incelenmesine ve oyun teorisine yaptığı değerli bilimsel katkılar; aynı bölümün ilk kadın ve ilk Türk Bölüm Başkanı olarak üstlendiği seçkin görev nedeniyle;

Yıldırım Şimşek’e, ODTÜ Antalya Mezunlar Derneği Başkanı olduğu 2014 yılından beri ODTÜ’nün tanıtımının yanı sıra, eğitimin sorunlarına yönelik geliştirdiği başarılı sosyal sorumluluk projeleri, özellikle üniversite sınavında başarı şansı az, ekonomik zorluk çeken lise 10. ve 11. sınıf öğrencilerini geleceğe hazırlamak ve onları çeşitli konularda eğitmek için tasarladığı ve başarıyla uyguladığı ODTÜ Gençlik Parkı Projesi ve ODTÜ burs fonuna önemli katkılar sağlayan Runatolia Maratonunu gerçekleştirerek eğitime sağladığı katkılar nedeniyle;

Murat Yetkin’e; uzun yıllardır çeşitli basın-yayın organlarında sürdürdüğü başarılı kariyeri; tutarlı ve saygın haberciliği; günlük yazılarının yanı sıra büyük bir titizlikle yazdığı ve yakın tarihimize ışık tutan Ateş Hattında Aktif Politika, Tezkere: Irak Krizinin Gerçek Öyküsü, Avrupa Birliği Bekleme Odasında Türkiye, Kürt Kapanı: Şam’dan İmralı’ya Öcalan ve Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı başlıklı kitapları nedeniyle ODTÜ Senatosu tarafından ODTÜ Takdir Ödülü takdim edildi.