ODTÜ Denizüstü Rüzgar Enerjisi Konusunda Danimarka'yla Proje İşbirliği Yapıyor / METU Cooperates with Danish Partners on Offshore Wind Energy Project

ODTÜ Rüzgar Enerjisi Araştırma Merkezi'nin (RÜZGEM) proje partneri, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Keysan’ın ODTÜ proje koordinatörü, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Nejan Huvaj ve Doç. Dr. Elif Oğuz'un proje araştırmacıları olarak yer aldığı "Türkiye'de Denizüstü Rüzgar Türbin Çiftliklerinin Büyük Ölçekli Entegrasyonu (WindFlag)" başlıklı ve 36 ay süreli uluslararası proje, 1 Mart 2020 tarihinden bu yana yürütülüyor.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 1990 yılında kurulan Danida Fellowship Centre tarafından fonlanmakta olan proje, Danimarka'dan ve Türkiye'den toplam 4 üniversite (Aalborg Üniversitesi, ODTÜ, Çukurova Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi), 2 şirket ve TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.)’nin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Proje, Türkiye'nin potansiyel büyük ölçekli denizüstü rüzgar enerjisi santralleri için uygun lokasyonları belirlemeyi ve elektrik şebeke bağlantısını göz önüne alarak enerji üretim kapasitelerini araştırmayı hedeflemenin yanısıra, denizüstü rüzgar enerjisi santrallerinin Türkiye'deki elektrik güç sistemi üzerindeki kısa ve uzun dönemli etkilerini de inceleyecek. Bu bağlamda, Danimarka ve Türkiye enerji sektörleri arasındaki işbirliğini, bilgi paylaşımını ve AR-GE etkinliklerini geliştirmek de projenin amaçları arasında yer alıyor.

Projeye ilişkin ayrıntılı bilgiye https://www.et.aau.dk/research-programmes/microgrids/activities/windflag sayfasından ulaşılabilir.

METU Center for Wind Energy Research (METUWIND) cooperates with Danish partners under the coordination of Assoc. Prof. Ozan Keysan from Electrical and Electronics Engineering Department, with the participation of researchers Assoc. Prof. Nejan Huvaj and Assoc. Prof. Elif Oğuz from the Department of Civil Engineering within the scope of an international project titled "Offshore Wind Farms Large-Scale Integration in Turkey (WindFlag)", which was launched on March 1, 2020 and is planned to continue for 36 months.

WindFlag is funded by Danida Fellowship Centre, which was established by the Danish Ministry of Foreign Affairs in 1990, and implemented through partnership among four universities, two firms from Turkey and Denmark and TEİAŞ (Turkish Electricity Transmission Corporation). The project aims to determine suitable sites for the potential large-scale offshore wind power plants in Turkey and assess their power production capabilities by considering grid connection possibilities, along with the objective of identifying the short-term and long-term effects of offshore wind power plants on Turkey's electric power system. Within this context, the project also seeks to strengthen cooperation, knowledge sharing, and R&D activities between Turkish and Danish energy sectors.

For detailed information, please visit the project website at https://www.et.aau.dk/research-programmes/microgrids/activities/windflag.